Essentiella vitaminer för håret

Ett friskt och fylligt hår förknippas ofta med skönhet och vitalitet. Men alla får inte i sig den rätta kombinationen av vitaminer för att få håret att se fylligt och vackert ut. Så vilka vitaminer för ditt hår behöver du?

Nedan har vi listat de viktigaste vitaminerna för att bibehålla normal och hälsosam hårväxt.

Vitamin A

Alla celler i kroppen behöver vitamin A för att växa. Detta gäller även ditt hår, som är den snabbast växande vävnaden i människokroppen.

Dessutom hjälper A-vitamin hudkörtlarna att producera talg. Detta återfuktar hårbotten och hjälper till att hålla håret friskt.

En kost med för lite vitamin A kan leda till håravfall. Du kan få i dig vitamin A genom sötpotatis, morot, pumpa, spenat och grönkål. De innehåller alla betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen.

Vitamin B

Det mest kända vitaminet för håret och hårväxt är en B-vitamin som kallas biotin. Flera studier kopplar biotinbrist med håravfall hos människor. 

Om du upplever håravfall kan det bero på brist på biotin, värt att tänka på om du har brist på detta viktiga vitaminet i kroppen.

Övriga B-vitaminer producerar röda blodkroppar, som ger oxygen och näring till hårbotten och hårsäckarna. Detta är prosesser som er är viktiga för hårväxten. 

Leta därför efter ett kosttillskott som är rikt på vitamin B och speciellt biotin. 

Tar du inte kosttillskott kan du få i dig B-vitaminer genom livsmedel som fullkorn, mandlar, kött, fisk, skaldjur och vissa grönsaker.  

Animaliska livsmedel är också rika källor till vitamin B12. Om du följer en vegetarisk eller vegansk kost är det rekommenderat att du tar ett kosttillskott.

Ett kosttillskott som är rikt på både vitamin A, biotin och B12 är Chewbear Hair som innehåller 630 mg vitamin A, 225 mg biotin och 6 mg B12. 

Vitamin C

Fria radikaler kan blockera hårväxt och leda till att ditt hår åldras. Vitamin C är en kraftig antioxidant som skyddar mot oxidativ stress som orsakas av fria radikaler. Chewbear Hair är rekommenderat då det innehåller 20 mg vitamin C. 

Din kropp behöver C-vitamin för att göra proteinet känt som kollagen – vilket är en viktig del av hårets struktur. Dessutom hjälper C-vitamin kroppen att producera järn, en mineral som är nödvändig för hårväxt.

Du hittar även vitamin C i jordgubbar, paprika och guava, i tillägg till att alla citrusfrukter är bra källor till C-vitamin. 

Vitamin D

Låga nivåer av vitamin D kan även leda till håravfall. Forskning visar att vitamin D kan bidra till att skapa nya folliklar. De små porerna i hårbotten som får nytt hår till att växa. 

Man tror därför att vitamin D spelar en central roll i hårproduktionen.

Kroppen producerar vitamin D genom direkt kontakt med solstrålarna. Bra källor till vitamin D är även fet fisk och tran. Om du får dig för lite av dessa livsmedel, så innehåller kosttillskott så som till exempel Chewbear Hair 10 mg av vitamin D

Vitamin E

Andra vitaminer som är bra för håret är vitamin E, en antioxidant som kan förhindra oxidativ stress. 

En studie visade att personer som upplevde håravfall ökade hårväxten med 34,5% efter att ha kompletterat med vitamin E i 8 månader. 

ChewBear Hair innehåller 10,7 mg vitamin E. 

Du hittar även vitamin E i solrosfrön, mandlar, spenat och avokado. 

Zink

Zink är viktig för hårväxt och reparation av hårvävnaden. Det hjälper också oljekörtlarna runt folliklarna att fungera korrekt. 

Flera studier visar att håravfall är ett vanligt symptom på zinkbrist. 

Livsmedel som innehåller zink er ostron, nötkött, spenat, pumpafrön och linser. 

En riktig och sammansatt kost

En sund och varierad kost är den bästa källan till vitaminer för håret. Men om du inte får i dig de nämnda livsmedel ovan, kan det därför vara nödvändigt att komplettera med ett kosttillskott för att få ett sunt och friskt hår. Detta gäller särskilt om du har brist på någon av dessa vitaminer. 

ChewBear Hair innehåller rekommenderad daglig dos av alla viktiga vitaminer för att upprätthålla en sund hårväxt.

Källa: https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth