Bli brun – här är metoderna som faktiskt fungerar

Vill du bli brun? Det finns en mängd olika metoder du kan testa ut för att få en mer gyllene färg. Här är de som faktiskt fungerar. 

Det är inte ovanligt att känna sig friskare och vackrare när huden blir solkysst och gyllene. Man ser ofta hälsosammare ut, och det är kanske inte heller så konstigt att man ofta känner sig fräshare i slutet av sommaren, jämfört med i början. Med en djupare bränna kommer även en bra dos D-vitamin på köpet – en efterlängtad vitamin för oss här i Norden.

Om du vill bli brun finns det flera saker du kan testa ut. Här är våra favoritmetoder.

Så kan du bli brun

Idag finns det många sätt att uppnå en djupare bränna på. Du kan välja och vraka bland brun utan sol både som krämer, mousse eller spray, testa ut spraytan, köpa sminkprodukter som ger ansiktet ett solbrunt glow, använda solarium, kosttillskott eller helt enkelt använda sig av den originala metoden – vara ute i solen. Det finns fördelar och nackdelar med absolut alla de ovanstående strategierna för att bli brun.

Nackdelar med de olika metoderna för att bli brun

Brun utan sol kan ge dig ett fläckigt och ojämnt resultat, medans spraytan ofta inte varar så länge man skulle önska – och processen är ofta kostsam.

Sminkprodukter tvättas av varje kväll, solarium kan vara cancerframkallande, och det kan även solning ute i naturen.

Kosttillskott, som betakaroten, ger ofta bra resultat, men alla är individuella och upplever effekt vid olika tidspunkter och på olika sätt. Sedan finns det såklart vissa grupper som inte kan ta såna tillskott.

Fördelar med de olika metoderna för att bli brun

På den andra sidan kan vi även säga att brun utan sol och spraytan verkligen fungerar för många, och resultatet kan se väldigt bra ut om man använder rätt teknik och rätt produkt.

Sminkprodukter är snabba och effektiva att applicera, och kan ge en hint av färg – utan att se onaturligt ut.

Solarium kan för vissa fungera bra, så länge man är väldigt försiktig med vilka solsängar man ligger i, och hur länge man solar.

Naturliga solstrålar ger D-vitamin och färg, och kommer som regel vara harmlösa så länge man vet när man bör exponeras för sol, samt smörjer in sig med en bra solskyddsfaktor.

Kosttillskott som betakaroten kan ge en djupare färg, och resultatet är ofta långvarigt. Här ändras färgen i din hud, så att du inte riskerar ett flammande resultat som efter en varm dusch till exempel.

Vad händer egentligen med huden när den utsätts för sol?

Har du någonsin undrat vad som händer med vår hud när den blir brun? Enligt forskning går kroppen igenom en mycket viktig och skyddande process.

När vår hud utsätts för sol, utsätts den även för ultravioletta strålar, även känt som UV-strålar. Detta leder till att vissa celler i huden producerar pigmentet melanin, som ger dig en mörkare hudfärg genom oxidation. Ju mer du utsätter dig för såna solstrålar, desto mer melanin kommer produceras och migrera närmare hudytan.

Pigmenten absorberar UV-strålningen, och skyddar kroppen mot ytterligare penetrering av din hudvävnad. Huden blir helt enkelt brun för att skydda dig mot UV-strålarna, som kan vara skadliga om man överexponeras av dem.

5 metoder som får fram färgen

Vi har fem favoritmetoder när det kommer till att uppnå en solkysst hud och en djupare färg. Här är proceduren vi gillar allra bäst, som garanterat ger bra resultat:

1. Starta förberedelserna så tidigt som möjligt

Önskar du dig en mer gyllene färg? Om du inte har vill använda dig av spraytan eller brun utan sol-produkter, behöver du jobba lite för att uppnå önskad solbränna. För bästa möjliga resultat gäller det att starta förberedelserna av huden så tidigt som möjligt.

Kom också ihåg att arbeta med något gradvis, sällan känns som ett stort jobb. Och plötsligt är resultatet på plats. Så hur man förbereder huden?

Vi gillar att:

Skrubba huden bra, och ta bort döda hudceller regelbundet
Hålla huden återfuktad
Äta till mer färg som varar längre
Komma ihåg solskyddsfaktor

2. Ta bort döda hudceller

Första stegt till en mer gyllene hud är att lägga grunden för en mjuk, spänstig och frisk hud. Vår hud kan snabbt bli torr här i Norden, då både väder och temperatur växlar kontinuerligt. Döda hudceller kan också lägga sig som ett litet lager ovanpå huden, och vara med på att skapa en liten skitig ton.

Skrubba gärna huden regelbundet för ett friskare utseende, och mindre uppbyggning av döda hudceller. Borttagning av döda hudceller kommer också att generera cellförnyelse och ge en mjukare hud.

3. Håll huden bra återfuktad – från insidan och utsidan

En välsmord och återfuktad hud kommer definitivt att få fram färgen på ett mycket mer effektivt sätt. Fuktnivån i din hud hjälper dig att avgöra hur fräsch och jämn solbränna du kan uppnå.

Det är möjligt att återfukta huden på två olika sätt – inifrån och utifrån. Få i dig tillräckligt med vätska genom dagen, speciellt på sommaren när man svettas mer än vanligt, och passa på att smörja in dig med fuktighetsgivande krämer varje dag. Dessa enkla steg kommer definitivt att göra stor skillnad.

4. Ät dig brun

Kan du äta mat som hjälper till att skapa en fin solbränna? Jo, i teorin – ja. Om du äter mat rik på betakaroten, ett viktigt ämne som hjälper till att skydda cellerna i kroppen, samt ger tillräckligt med vitamin A. Betakaroten är också en typ av färgämne som lagras i huden och hjälper till att ge den en gyllene färg. Med tillräckligt högt intag av betakaroten i kosten kan det se ut som om du har tillbringat flera dagar i solen.

Du kan hitta betakaroten i färgglada frukter, grönsaker och växter. Morötter och sötpotatis är exempel på livsmedel som innehåller betakaroten. Likväl måste man äta mycket av denna typ av mat för att se en effekt på hudtonen. Därför väljer många att använda betakaroten i mer koncentrerade former, och tar det som ett kosttillskott, till exempel.

5. Glöm inte solskyddsfaktorn

Många tror nog att solskyddsfaktor är ett hinder för pigmentering i huden, och att man blir solbränd långsammare av att använda solskyddsfaktor. Detta stämmer inte. Solskyddsfaktor hindrar dig inte från att få en fin solbränna, men hjälper till att skydda huden mot farliga UV-strålar från solen.

Du kan faktiskt bli mer brun av att använda solskyddsfaktor! Det är nämligen så att om du använder dig av en bra solskyddsfaktor, med rätt faktor – kommer du kunna vara ute längre i solen, utan att bli bränd. Det betyder att du har bättre tid på att bygga upp färgen.

Kan man bli brun på vintern?

Även om solen inte värmer så bra, så är det fortfarande möjligt att få färg på vintern. Det är ändå få som tyvker om att ta ut strandhanduken i snön. På vintern kan du därför använda dig av brun utan sol-produkter, spraytan och smink för en mer gyllene hud.

Vintern är också utmärkt när det kommer till hudförberedelser inför våren och sommaren. Se till att ha bra rutiner, skrubba huden regelbundet, ge den tillräckligt med återfuktning och fortsätt gärna med ett betakaroten-kosttillskott. Då ska du se att färgen kommer tillbaka snabbt när det blir varmare väder.

Uppnå en långvarig bränna

Om du vill att brännan ska sitta extra länge, är det viktigt att hålla huden frisk och fin. Istället för att extremsola, bli solbränd och få en skadad och torr hud, så kommer brännan bli mer långvarig om du bygger upp den med tiden.

Se också till att ta bort döda hudceller ofta, och tillför mycket återfuktning. Även om många kanske känner att de ”skrubbar bort” brännan efter en dag i solen, kommer detta snarare att bidra till att ge dig en jämnare färg. Samtidigt skrubbar du bara bort döda hudceller, så att färgen kan sätta sig i friskare hud.

Utöver ovanstående punkter kan användning av ett kosttillskott med betakaroten bidra till att förlänga din solbränna.

Hur kan man bli brun snabbare?

Många undrar hur de kan bli bruna snabbare. Antingen på hela kroppen, eller på vissa delar av kroppen. Många vill till exempel bli snabbare brunare i ansiktet, eller kanske en snabbare bruna på benen.

Oavsett var på kroppen du vill ha mer färg, måste du först bestämma hur den färgen ska synas. Det är till exempel väldigt svårt att klara att göra den naturliga processen som orsakas av solen något snabbare. Här handlar det om genetik, och hur snabbt din hud producerar melanin. Betakaroten kan förmodligen hjälpa till att få fram solbrännan snabbare, men skillnaden visar sig inte på en dag till exempel.

För den som vill ha en solbränna direkt blir den enklaste lösningen att använda brun utan sol-produkter eller spraytan.

Tålamod ger god hälsa och solbränna

När det kommer till en fin solbränna kommer du förmodligen alltid att uppnå de bästa resultaten genom att ha tålamod, förbereda huden ordentligt och använda rätt solskyddsfaktor. Du vinner sällan något på att tvinga dig själv att ligga i solen utan solskyddsfaktor – bara för att få färg.

Det är även så att solens UV-strålar kan både skada huden, och orsaka för tidigt åldrande i huden. UV-strålarna kommer nämligen djupt ner i huden, och kan påverka både kollagen och elastin. Med tiden kan detta bidra till att förändra strukturen i kollagenfibrerna och elastinet – vilket kan göra huden mer slapp, samt skapa fler rynkor.

Hastverk är alltså lastverk! Välj istället att gå försiktigt fram, och unna dig ett betakaroten-kosttillskott om du vill se resultat lite snabbare.

Prova Tan i 30 dagar

40% rabatt – endast 189:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.