Betakaroten – den stora guiden

Har du hört massa om betakaroten, men ändå inte testat ämnet själv? Eller kanske du har testat produkter med detta ämnet, men har några frågor angående användning, dosering och effekt? Då kan denna betakarotenguide vara till stor hjälp och nytta!

Många har hört om det, men få vet egentligen vad det är. Vi pratar så klart om betakaroten. Ett ämne som idag är känt bland unga och gamla över hela landet. Men vad är egentligen betakaroten, hur använder man kosttillskott med detta ämnet – och kan man få i sig för mycket? I denna stora betakaroten-guiden hittar du svaren på allt du funderar på!

Vad är egentligen betakaroten?

Betakaroten är ett näringsämne som faller in under kategorin karotenoider. Enklare sagt består betakaroten av en gruppe fettlösliga röda, gula och orange färgämnen som man naturligt kan hitta i en mängd olika växter.

En del av ämnena kan omvandlas till vitamin A i kroppen, och naturligt betakaroten är faktiskt den mest kraftfulla föregångaren till vitamin A vi hittar i maten. Betakaroten fungerar också som en kraftfull antioxidant – och det är en av anledningarna till att du utan tvekan har nytta av detta ämne.

Vad gör betakaroten?

Många funderar på hur betakaroten faktiskt fungerar, och vad ämnet gör för vår kropp. Flera frågar om man blir brunare eller får en djupare hudton av ämnet. Här är svaret både ja och nej.

Betakaroten är som sagt en typ av färgämne som kan lagras i huden, och därmed skapa en gyllene färg. För många kommer du utan tvekan att se brunare ut – och det kan lätt se ut som att du har spenderat dagen i solen om du äter betakaroten regelbundet.

Djupare färg utan skadliga strålar

Ändå är det viktigt att komma ihåg att det här är en annan typ av solbränna än den man får av solen. När vi utsätts för solljus och UV-strålar produceras mer melanin och D-vitamin i huden, och även om detta både kan vara bra för dig och se vackert ut kan sådana strålar också vara skadliga för hälsan och skapa en större risk för hudcancer.

Med ett högt intag kan många uppnå en strålande färg och vacker hy, utan att utsätta sig för onödigt solande eller skadligt UV-ljus. Ifall du funderar på att stanna länge i solariet innan sommaren.

Kan hjälpa mot vissa typer eksem

På senare tid har flera olika kliniska tester genomförts angående effekten av betakaroten. Här har studier visat att detta ämnet för vissa kan detta ämne även ha en positiv effekt på vissa typer av atopisk dermatit, som är en form av eksem. Vissa människor använder också ämnet för att lindra eller förhindra soleksem.

Detta indikerar att betakaroten faktiskt minskar en del av våra immunologiska och inflammationsrelaterade signalsubstanser, som kan bidra till hudeksem. Annan forskning har till och med visat att betakaroten kan vara bra för vår hjärnhälsa och minne.

Varför är detta ämnet så viktigt?

Eftersom betakaroten är ett ämne som kan bidra till omvandlingen av vitamin A i kroppen kan det vara ett viktigt kosttillskott att ta för flera grupper. Vitamin A bidrar nämligen till bättre syn och hud, samtidigt som det är viktigt för våra slemhinnor, fosterutveckling hos gravida, samt vår tillväxt och immunsystemet.

Senare forskning har som sagt också visat att ämnet förser kroppen på många andra sätt, som när det kommer till eksem och en frisk hjärna.

Om du dessutom vill ha en vacker hudfärg året runt, utan att behöva ta till timmars solande – vilket kan vara skadligt, ligga i solarium eller betala dyrt för brun utan sol-produkter med kort varaktighet, så kan betakaroten vara ett viktigt komplement för dig.

Vad hjälper betakaroten för?

Betakaroten har samtliga positiva egenskaper. Dette är ett ämne som bland annat:

 • Bidrar till omvandlingen av vitamin A i kroppen
 • Bidrar till att upprätthålla god ögonhälsa
 • Bidrar till att upprätthålla god hudhälsa
 • Bidrar till god hjärnhälsa
 • Är bra för immunsystemet
 • Är bra för slemhinnor
 • Kan vara positivt för gravida under fosterutvecklingen

Samtidigt är det säkert många som känner att betakaroten även hjälper på självkänslan och psyket om man kämpar med hudproblem eller bara önskar sig en hud som ser sund och frisk ut. Om man lägger grunden i tid, kommer fler att kunna möta sommarsäsongen utan att känna att man har en vinterhy som inte är helt klar för starka solstrålar.

Vem bör ta betakaroten?

Många olika grupper av människor kan dra nytta av betakarotentillskott. Först och främst kommer detta vara ett bra tillskott för de som får i sig lite frukt eller grönsaker. Oavsett om man lider av matallergi eller intoleranser, är det nämligen inte alltid lika lätt att äta varierat och sunt. Då kan vitaminbrist uppstå – och det kommer ha en negativ effekt på hälsan. Om din kropp kämpar med att till exempel ta upp tillräckligt med A-vitamin, så kan betakaroten hjälpa.

Annars kan betakaroten även vara bra för de med eksem, gravida (som så klart alltid bör rådgöra med sin läkare när det kommer till kosttillskott), och många tar betakaroten om de vill ha lite mer färg.

Vad är bra källor till betakaroten?

Vi kan hitta många bra källor till betakaroten i färgstarka frukter, växter och grönsaker. Exempel på den mest kända maten som innehåller rikligt med detta ämnet kan vara:

 • Morötter
 • Sötpotatis
 • Broccoli
 • Spenat
 • Papaya

Många klarar att upprätthålla en bra nivå genom att äta mycket mat med färgämnen som innehåller betakaroten. Ändå är det inte alla som kan eller vill äta denna typen av mat. Då kommer det vara svårare att få i sig tillräckligt med ämnet.

Lyckligtvis finns det idag bra produkter och kosttillskott som enkelt kan ge dig den mängden betakaroten du behöver. Du behöver med andra ord inte äta mat som du inte tål, eller tvingar i dig stora mängder med grönsaker som du inte tycker om – endast för att få i sig tillräckligt med betakaroten.

Hur mycket betakaroten behöver jag? (dosering/dagligen)

Idag finns det inget specifikt RID-värde för betakarotentillskott. Olika studier har testat dagliga doser som sträcker sig från 15 till 180 milligram. Det tar lång tid innan man överdoserar detta ämnet, men ett för högt intag kan ändå vara skadligt för hälsan – vilket gäller det mesta här i världen.

Även om en övre gräns för intag av betakaroten inte har fastställts, kommer de flesta att dra nytta av en daglig dos på cirka 6 milligram. Då får man både effekten av ämnet, samtidigt som man inte får för mycket av det goda.

Kan barn ta betakaroten?

Det existerar ingen åldersgräns när det kommer till betakaroten. Barn och unga kan i vissa tillfällen ha behov för kosttillskott eller liknande preparat, men här är det viktigt att man alltid väljer produkt och dosering tillsammans med sin läkare.

Är du väldigt ung, men önskar att testa betakarotentillskott? Prata med dina föräldrar, så att ni tillsammans kan ta reda på vilka produkter du kan testa, och hur det ska användas. Om du som vuxen tar kosttillskott med detta ämne, bör den förvaras utom räckhåll för barn som inte använder det.

Vem är det som behöver extra mycket betakaroten?

Även om många människor kan ha nytta av detta ämne, finns det vissa grupper som kan behöva det extra. Här är det naturligt att nämna de som kanske inte omvandlar A-vitamin särskilt bra i kroppen, och de som inte får i sig varierad kost med stora mängder frukt och grönsaker.

Du kan också dra nytta av betakarotentillskott om du har hudbesvär som eksem. Annars kommer människor som inte kan vara ute i solen mycket att kunna uppnå en fin färg genom ökad användning av detta ämne.

Hur mycket betakaroten är tillräckligt?

Som tidigare nämnt har man idag inte satt någon övre gräns för den rekommenderade användningen av betakaroten. Därför kommer man ofta se olika rekommendationer från olika källor. Väldigt många upplever en tillräckligt bra effekt om de får i sig cirka 6 milligram betakaroten varje dag, men för vissa kan detta vara för mycket – medan det för andra blir för lite.

Våra kroppar och behov är individuella. Det som fungerar bra för en syster, bror eller vän, kommer inte alltid ge samma effekt för dig. När det kommer till betakarotentillskott är det möjligt att testa sig fram till man hittar den dosen som fungerar bäst för en själv. Starta med små doser, och jobba dig uppåt. Se till så att du inte får i dig för mycket, och prata alltid med en läkare innan om du planerar att inkludera ett kosttillskott i din vardag.

Hur fort fungerar kosttillskott med detta ämne?

Väldigt många som önskar att använda sig av ett kosttillskott vill veta hur snabbt man kan förvänta en effekt. Även om vi skulle önska att det existerade ett facit på detta, kommer verkningstiden alltid variera från person till person.

Vissa kan uppleva omedelbar effekt, och kanske se resultat efter en kort vecka. För andra kan det ta mycket längre tid. Här frågas det förstås också vad man vill använda ett betakarotentillskott till. Om det är för färgens skull kommer du förmodligen att se snabbare förändringar än om det ska användas mot ex eksem.

Kom ihåg att ha tålamod. Det är en anledning till att ordspråket ”Rom byggdes inte på en dag”, existerar.

Hur länge varar effekten?

Många funderar på hur länge effekten av betakaroten faktiskt fungerar. Många rapporterar en långvarig effekt, och menar att solbrännan de får ofta stannar längre i huden hela hösten och vintern om de går på betakaroten.

Återigen blir det helt individuellt hur länge effekten av ett sådant kosttillskott varar. Många faktorer spelar in. Effektens varaktighet beror på:

 • Hur stor dos betakaroten du tar
 • Hur ofta du tar ett sånt kosttillskott
 • Hur länge du tar denna typen kosttillskott
 • Vad du tar kosttillskottet för att uppnå
 • Vilken grund du har från innan
 • Din helt individuella genetik och hälsa

Kom ihåg att ha tålamod när du startar med ett nytt kosttillskott. Även om de runt dig nästan får omedelbar effekt, så gäller det samma kanske inte för dig. Ändå vore det synd att börja testa något, bara för att ge upp precis innan mållinjen.

Ge nya kosttillskott minst tre månader på att fungera, innan du ersätter dem till förmån för något annat. Ofta måste kroppen vända sig till sådana produkter innan man verkligen kan märka skillnad.

Kan man få i sig för mycket betakaroten?

Många undrar även om ifall betakaroten är farligt, och eventuellt hur farligt som för mycket betakaroten kan vara för kroppen och vår hälsa. Som med allt annat är det möjligt att få i sig för mycket av detta ämne, och gör man det kan det orsaka olika biverkningar. Rekommenderad dagsdos bör inte överskridas.

Vissa människor kan uppleva illamående om de äter för stora mängder betakarotentillskott, men det finns fortfarande få biverkningar förknippade med överdriven användning. Det är snarare ett överdrivet intag av vitamin A man ska se upp för, och om du kombinerar A-vitaminer med betakaroten kan kroppen få en överdos av detta vitaminet.

Får du i dig för mycket vitamin A kommer du bland annat uppleva:

 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Synstörningar
 • Irritabilitet

I vissa situationer kan höga doser av vitamin A leda till förgiftning, men detta händer vanligtvis över lång tid. Överdriven användning av detta vitaminet kan även vara farligt för gravida, och leda till fosterskador. Om du misstänker överdosering av A-vitamin, kan du ringa Giftinformationcentralens dygnsöppna telefon på 010-4566700 för råd och hjälp.

Bör inte användas av rökare eller de med KOL

Det är också viktigt att notera att betakarotentillskott inte rekommenderas för rökare eller de som lider av KOL. Gravida eller ammande kvinnor som vill använda betakarotentillskott bör alltid komma ihåg att prata med sin läkare först.

Ett kosttillskott som både smakar gott och har god effekt

Idag finns det ett helt gäng av kosttillskott att välja mellan. Om du är osäker på vilket betakaroten-kosttillskott du bör ta, kan kanske de söta vitaminbjörnarna från ChewBear vara något för dig. Produkterna är veganska, snabb leverans, smakar gott och har god effekt.

Du behöver faktiskt bara äta två vitaminbjörnar varje dag för att uppnå en god och sund dos betakaroten. Om du vill testa ut ett effektivt kosttillskott, får du mycket ut av ChewBear.

Prova Tan i 30 dagar

40% rabatt – endast 189:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.