Biotin – 10 grejer du funderar på

Brister på vitaminet biotin kan leda till håravfall och livlöst hår. Biotin är nödvändigt för att producera keratin, ett protein som hjälper till att upprätthålla starka naglar och hår. En kost som är rik på biotin, också känt som vitamin B7 eller H, är inte bara bra för ditt hår, men också för att upprätthålla en sund hud.

Brist på vitaminet kan inte bara få ditt hår till att se livlöst ut, det kan också göra att dina naglar klyver sig. Ordet kommer från det gamla grekiska ordet “biotos”, som betyder “liv” eller “näring.”

Men vad är egentligen detta för supervitamin? Hur mycket behöver du?

Vad är biotin?

Biotin är ett av B-komplex-vitaminerna som hjälper kroppen att omvandla mat till energi. Det var biokemisten och nobelprisvinnaren Vincent du Vigneaut som upptäckte vitaminet i 1942. Vitaminen är också känd som «vitamin H» där H står för Haar och Haut, som betyder «Hår och hud» på tyska.

B-vitaminer hjälper dig att håller din hud, hår, ögon, lever och nervsystemet friskt. Det är också en viktig vitamin under graviditet, då den är viktig för fostrets tillväxt.

Vad är biotin bra för?

 • Stimulerar hårväxt
 • Förbättrar huden
 • Stärker naglarna
 • Bygger upp muskelvävnad efter skada
 • Skyddar din hjärna
 • Stabiliserar blodsockret
 • Ge ökad energi och bättre humör
 • Sänka kolesterolet
 • Öka ämnesomsättningen och därmed leda till viktnedgång

Biotin för hårväxt

Ditt hår är tillverkat av keratin, som är en typ av protein. Proteiner består av aminosyror, som bildas som ett resultat av reaktioner av cellenzymer och biotin. Det är detta vitamin som bidrar till produktionen av friskt hår och naglar och är därför en viktig ingrediens för att ta hand om håret.

Du hittar det i livsmedel som ägg, mandlar, lax och avokado. Men många får inte i sig tillräcklig mängd, och då kan det vara ett alternativ att komplettera med ett kosttillskott.

Vad innehåller biotin?

Du kan få i dig vitaminet genom kosten i följande livsmedel:

 • Kokt köttlever
 • Ägg
 • Lax
 • Solrosfrö
 • Avokado
 • Mandlar
 • Kokt spenat
 • Färsk broccoli

Hur mycket biotin?

Det dagliga intaget bör ligga mellan 30 – 225 mikrogram per dag. Myndigheterna har satt en maxdoseing per dag på 225 mikrogram som en övre säkerhetsgräns för intag.

Är biotin farligt?

Överdosering av vitaminet är okänt, men inget intag mer än 225 mikrogram per dag rekommenderas.

Har biotin biverkningar?

Det finns lite kända biverkningar, men som allt annat är det inte rekommenderat att ta för mycket B-vitamin. Lyckligtvis är vitaminen vattenlöslig, och kroppen gör sig av med överskottet.

Hur snabbt verkar biotin?

Du kommer troligtvis se resultat efter ungefär en månad, men vissa människor märker också skillnaden efter bara några veckor med kosttillskott. Detta beror också på doseringen som du får i dig, och att du ser till att det är tillräckligt hög dos i produkten du väljer.

Vart produceras biotin?

Vitaminet produceras av tarmbakterier. En sund och frisk bakterieflora i tarmen antas att tillgodose behovet. Men om bakteriefloran inte fungerar optimalt, till exempel efter en antibiotikakur eller tarmsjukdom, så kan vitaminbrist uppstå.

Hur tar man biotin?

Du har bestämt dig för att du vill ta detta B-vitaminet, men är det något annat man bör tänka på?

Biotin och zink

För att förstå kopplingen mellan zink och hårväxt, så behöver du veta sammanhanget mellan brist på zink och håravfall. Vissa experter tror att zinkbrist kan orsaka en försämring av proteinstrukturen som bildar hårsäckarna.

Denna försvagning av folliklarna kan i sin tur leda till håravfall. 

Zink tros spela en viktig roll i DNA- och RNA-produktion. Detta är nödvändigt för normal hårcellutveckling, vilket leder till en friskare hårväxt.

Du bör därför ta ett kosttillskott som innehåller bägge delar.

Behöver du tillskott?

Din kost spelar en viktig roll både fysiskt och psykiskt. Håret utsätts dagligen för stress, och din kropp påverkas av ett antal faktorer okontrollerat. Lyckligtvis kan du kontrollera din kost.

Det finns kosttillskott som innehåller både biotin och zink och som därmed kan bidra till att upprätthålla en sund hårväxt. ChewBear Hair är ett sånt kostillskott. Med 225 mikrogram biotin kombinerat med 3 mg zink får du i dig dosen som din kropp behöver.

Prova Hair i 30 dagar

40% rabatt – endast 189:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.

Kilder: