Dålig hårdag... varje dag? Här är de 7 bästa hårvitaminerna

Trött på att kämpa med tunna, torra och kluvna toppar? Mari Olsen, kosttillskottsspecialist och produktutvecklare på 4HER Hair, förklarar vilka hårvitaminer som (kanske) kan sätta stopp för dina dåliga hårdagar.

25 jan. 2024av Tanja Lærke Larsen
7 min. lästidHårvård
Kvinna med frissigt hår

Hårvård börjar från insidan: Ditt hår behöver näring

Vårt hår och våra frisyrer är en viktig del av vår personliga look. Det är något av det första vi lägger märke till hos varandra, och många drömmer om ett tjockt och glansigt hårsvall.

Men precis som resten av kroppen påverkas håret av många faktorer som antingen sliter på det eller bygger upp det.

Vissa saker kan man inte ändra på. Till exempel spelar vår genetik en roll för hur vårt hår mår: vissa människor har naturligt tjockare och starkare hår, medan andra kan vara mer benägna att drabbas av håravfall eller sprött hår.

(Ja, just det!)

Men det finns också mycket du kan göra för att ge ditt hår näring inifrån och på så sätt få ett friskare och starkare hår.

Din kost och livsstil är några av de faktorer som har störst inverkan på hårets hälsa. Det säger Mari Olsen, kosttillskottsexpert och produktutvecklare på 4HER Hair:

Det är genom maten vi äter som håret får i sig de vitaminer och mineraler som krävs för att bibehålla en optimal tillväxt. Om vi saknar viktiga näringsämnen kan det påverka hårets hälsa.

Mari Olsen
Mari Olsen

Vilka vitaminer är bra för håret?

De flesta av oss får i oss de mineraler och vitaminer som är viktiga för håret via kosten.

Men för vissa kan ett väl valt hårtillskott vara ett sätt att se till att dina hårsäckar får alla näringsämnen de behöver för att producera friskt hår.

Få 4HER Hair med 33 % rabatt och gratis frakt

Här är några av de viktigaste näringsämnena som upprätthåller hårets hälsa:

  • Biotin (vitamin B7)
  • Vitamin A
  • E-vitamin
  • Folsyra (vitamin B9)
  • Selen
  • Zink (zink)
  • Koppar (koppar)
  • Kiseldioxid (kisel)
  • Aminosyror

Och nu ska vi dyka ner i 7 av dessa vitaminer och se hur de fungerar!

OBS: Om du upplever håravfall eller andra plötsliga förändringar i ditt hår, är det en bra idé att konsultera en läkare för att ta reda på de bakomliggande orsakerna. I vissa fall kan håravfall orsakas av stress, sjukdom och hormonella förändringar. Tänk också på att individuella vitaminbehov kan variera och att överdrivet intag av vissa vitaminer kan få konsekvenser.

Unga kvinnor som svänger sitt hår

De 7 bästa hårvitaminerna som funkar

E-vitamin

E-vitamin är ett populärt vitamin i hårtillskott. Det är en antioxidant som hjälper till att orsakade av fria radikaler.

Det betyder inte att detta vitamin mirakulöst kommer att ge dig Rapunzel-liknande hår.

LÄS ÄVEN: Hur får man tjockt hår?

Men genom att få i dig rätt mängd - antingen via kosten eller genom tillskott om du behöver det - stödjer du hårets hälsa och därmed utseende.

Så får du i dig E-vitamin: Du hittar E-vitamin i många livsmedel, t.ex. växtoljor, nötter, frön, frukt och grönsaker.

Biotin (vitamin B7)

Biotin är kanske det mest välkända "hårvitaminet". Det ingår ofta i hårtillskott - och vanligtvis i extra höga mängder (oroa dig inte: biotin är ett vattenlösligt vitamin och kan därför inte överdoseras).

Mari Olsen förklarar:

Biotin är utan tvekan mitt favoritvitamin när det gäller hårvård. Det har visat sig ha en positiv effekt på håret, eftersom biotin ger extra näring och är lätt för kroppen att absorbera. Vitamin B7 sägs också bidra till att stärka hårstrån och folliklar, så att håret kan tåla mer.

Mari Olsen
Mari Olsen

De flesta av oss får i oss tillräckligt med biotin via kosten. Men om du har brist på biotin kommer du förmodligen att märka det på håret

Så får du i dig biotin (B7): Kosten är den bästa källan till vitaminer och mineraler. Det gäller även biotin, som finns i livsmedel som ägg, havregryn, nötter, nötter, ägg, havregryn, nötter, havregryn och nötter. ägg, havregryn, nötter, frön, baljväxter och lax.

A-vitamin

A-vitamin är viktigt för att kroppens celler ska utvecklas och hålla sig friska - och det inkluderar . Du behöver därför tillräckligt med A-vitamin för att bibehålla frisk hud och friskt hår.

Men balans är mycket viktigt när det gäller detta fettlösliga vitamin. Överkonsumtion av A-vitamin kan ha motsatt effekt och leda till håravfall.

Så får du i dig A-vitamin: Fisk, ägg, mejeriprodukter, lever, morötter, sötpotatis och bladgrönsaker är alla bra källor till A-vitamin.

Livsmedel med bra vitaminer för håret

Selen

Selen är en mineral som bidrar till att och och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

De flesta av oss får i oss rätt mängd selen via kosten.

Men mängden selen i livsmedel varierar kraftigt. Det beror på hur mycket selen som fanns i jorden där växten odlades eller djuret betade. (Du kan läsa mer om detta i den här artikeln om selen som vi skrivit).

Så får du i dig selen: Paranötter, skaldjur, nötkött, kalkon, kyckling, fullkornsbröd, bönor och linser är några typiska källor till selen.

Folsyra (vitamin B9)

Folsyra är en mindre känd hårvitamin som fungerar, men inte desto mindre är detta vitamin också mycket viktigt för ditt hår.

Mari Olsen säger att detta är en av hennes absoluta favoritvitaminer för håret:

Folsyra är en av mina topp 2-favoriter för hår och naglar. Det beror på att den kan bidra till en sund celltillväxt, vilket inkluderar cellerna i follikeln som bildar nya hårstrån. Folsyra har också flera andra hälsofördelar för oss kvinnor. Det är därför jag i allmänhet gillar att ta detta vitamin - eftersom det också spelar en roll i andra funktioner i kroppen.

Mari Olsen
Mari Olsen

Så får du i dig folsyra: Folsyra finns naturligt i en mängd olika livsmedel, t.ex. mörkgröna bladgrönsaker, bönor, jordnötter, färsk frukt, fullkornsprodukter och ägg. Den form av folsyra som tillsätts i kosttillskott upptas dock lättare av kroppen.

Zink

Zink är ett så kallat spårämne, vilket innebär att kroppen bara behöver det i mycket små mängder. Ändå har det en mängd viktiga funktioner i kroppen.

Bland annat är det viktigt för celltillväxt och läkning - och därmed också för .

De flesta människor får i sig tillräckligt med zink via kosten, och för mycket zink gör mer skada än nytta. Vissa grupper kan dock vara benägna att sakna detta mineral, t.ex. gravida kvinnor, ammande mödrar och vegetarianer/veganer.

Så får du i dig zink: Kött och skaldjur är särskilt bra källor till zink.

Aminosyror

Aminosyror fungerar som byggstenar i kroppens proteiner. När det gäller hårhälsa är aminosyrorna L-cystein och L-metionin särskilt relevanta, säger Mari Olsen.

Detta beror på att de spelar en roll i proteinsyntesen och är en viktig komponent i keratin, ett protein som finns i hår, hud och naglar.

Så får du i dig aminosyror: Proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter och nötter är bra källor till aminosyror.

Kvinna med ett frågetecken runt huvudet

Vilka hårvitaminer ska jag välja?

Det finns många olika produkter på marknaden idag. Kanske tycker du att det är svårt att välja rätt?

"Mitt bästa råd är att välja en produkt från ett etablerat och pålitligt företag - och att läsa produktbeskrivningen noggrant", råder Mari Olsen.

Naturligtvis har vi ingen tvekan om vilken vi skulle rekommendera till dig: 4HER Hair! Ett veganskt hårtillskott med över 20 vitaminer och mineraler. Skräddarsydd för att stödja hår och pigmentering, naglar och cellskydd.

Det är därför 4HER Hair är ett tryggt val:

  • Utvecklat i vårt grannland Norge
  • Testad av tredje part för kvalitet och renhet
  • Tillverkad i enlighet med GMP (Good Manufacturing Practice)

Få vitaminer till håret med 4HER Hair

Med aktiva ingredienser som zink, biotin och selen bidrar 4HER Hair till att bibehålla ett normalt hår, medan koppar hjälper till att bibehålla hårets pigmentering. Och glöm inte att friska och starka naglar också gynnas av dessa näringsämnen, såsom zink och selen.

Beställ nu - och prova med en välkomstrabatt!

Hair

Prova nu i 30 dagar - 299 kr199 kr

Köp nu - 33 % rabatt

Säljs som abonnemang, vidare 598 kr var 2:a månad

4HER Hair - kosttilskud til hår
Spara 33%