Färgglada morötter fulla av betakaroten
Betakaroten är ett näringsämne som faller under kategorin karotenoider.

Betakaroten

Också känd som:
Provitamin A
Läs mer

Om

Många har hört talas om det, men få vet vad det egentligen är. Vi pratar om betakaroten, så klart! Ett ämne som numera är känt av både unga och gamla över hela landet.

Vet du vad betakaroten är, men inte provat själv? Eller kanske har du provat produkter som innehåller detta ämne men har frågor om dess användning och effekter? Då kan denna betakaroten-guide vara till hjälp och nytta!

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett näringsämne som faller under kategorin karotenoider. Enkelt uttryckt är betakaroten en grupp fettlösliga röda, gula och orange färgämnen som finns naturligt i en mängd olika växter.

Vissa av föreningarna kan omvandlas till A-vitamin i kroppen, och naturligt betakaroten är faktiskt den mest kraftfulla föregångaren till A-vitamin som finns i livsmedel.

Betakaroten fungerar också som en kraftfull antioxidant - vilket är en av anledningarna till att detta ämne är fördelaktigt.

Vad är betakaroten bra för?

1. Omvandlas till vitamin A

Betakaroten omvandlas delvis till A-vitamin efter att det har tagits upp i kroppen. A-vitamin bidrar till bättre syn och hud samt är viktigt för våra slemhinnor, fosterutveckling hos gravida, tillväxt och vårt immunförsvar.

Kanin med brillor
Har du hört att kaniner inte bär glasögon eftersom de äter så mycket morötter? Jo, det är sant att betakaroten, som omvandlas till vitamin A, är viktigt för synen.

Här är några av de viktigaste egenskaperna hos betakaroten:

  • Bidrar till omvandlingen av vitamin A i kroppen
  • Hjälper till att upprätthålla god ögonhälsa
  • Bidrar till att upprätthålla en god hudhälsa
  • Bidrar till god hjärnhälsa
  • Bra för immunförsvaret
  • Är bra för slemhinnorna

LÄS ÄVEN: Vad är vitaminer - och varför behöver vi dem?

Ny forskning har också visat att ämnet kan gynna kroppen på flera andra sätt, till exempel eksem, en frisk hjärna - eller en solbränna!

Hur är det möjligt? Läs vidare här...

Brun hud med betakaroten

2. Ger lite extra färg

Du kanske har hört att betakaroten ger dig brun hy? Svaret är både ja och nej.

Om du får i dig tillräckligt med näringsämnet under en längre tid kan din hud se lite brun ut. Färgen beror på att näringsämnet är ett pigment och när vi äter det i stora mängder lagras det i fettet i underhudsfettet.

3. Kan hjälpa mot eksem

Under de senaste åren har flera kliniska prövningar genomförts på betakaroten. Studier har visat att det för vissa människor också kan ha en positiv effekt på vissa former av atopisk dermatit, som är en form av eksem. Vissa människor använder det också för att lindra eller förebygga solbränna.

Detta tyder på att betakaroten faktiskt minskar vissa av våra immunologiska och inflammationsrelaterade signalämnen som kan bidra till hudeksem.

Annan forskning har till och med visat att näringsämnet kan vara bra för hjärnans hälsa och minnet.

Vilka är bra källor till betakaroten?

Betakaroten finns naturligt i många av de livsmedel som du äter varje dag. Gröna bladgrönsaker, morötter och andra färgglada frukter, växter och grönsaker är bra källor.

En apelsinjuice full av betakaroten
Frukt och grönsaker som innehåller betakaroten känns ofta igen på den klara orangea färg.

Exempel på betakaroten i matvaror:

  • Morötter
  • Sötpotatis
  • Butternut squash
  • broccoli
  • spenat
  • Papaya
  • Röd paprika
  • Aprikoser
  • Mango

Kosten är det bästa och säkraste sättet att få i sig näringsämnet. De flesta friska människor får i sig bra nivåer av betakaroten genom att äta färgglada livsmedel. Men det är inte alla som kan eller vill äta den här typen av mat. I så fall blir det svårare att få i sig tillräckligt av ämnet.

Lyckligtvis finns det bra produkter och kosttillskott som enkelt kan ge dig den mängd betakaroten du behöver.